Mijn boekrecensie van Memento Mori van Jolka

Memento Mori, de titel vond ik zeer mooi, de naam van de schrijver deed bijna poëtisch aan dus wat stond mij nu ook alweer zo tegen met dit boek? Oh ja, het is een thriller, zelfs een literaire thriller en eerlijk gezegd lees ik die liever niet. Thrillers werken op mijn zenuwen, dat oeverloze wachten op de ontknoping, die ik trouwens nooit zie aankomen en dan al die gebeurtenissen waar ik liever niet over lees.

Maar ja de achterflap vond ik interessant, die Amsterdamse onderwereld volg(de) ik in het nieuws, Willem Endstra is een bekende naam; wat als ik nu het woord thriller weg denk en er gewoon in begin te lezen, blanco, zal het dan goed gaan, zie ik er dan niet tegen op? Ik sluit mijn ogen en spring in het diepe, voor de schrijver, voor Jolka.

Memento Mori Jolka

 Memento Mori | Jolka | ISBN 9789081954358  | 225 pagina’s |

Jaar van uitgifte (oktober) 2014 | Uitgever LetterRijn | Literaire thriller | flaptekst

Voeg dit boek toe op:   of  Hebban

De schrijver

Op de website van LetterRijn las ik dat Jolka’s (1967) credo is: ‘Een dag niet geschreven, een dag niet geleefd’, grappig, want mijn credo is: ‘Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd’. Memento Mori schreef zij in 2007 en het boek lag tot 2014 op de plank, het jaar waarin LetterRijn, een jonge uitgever, het boek uitgaf.

Het boek en mijn mening

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit een duo recensie is, Christina schrijft haar boekrecensie en ik schrijf de mijne, we hebben niet over Memento Mori gesproken. Ik heb geen idee of Christina dit een goed boek vond of niet, we hebben alleen aan elkaar gemeld dat we in het boek waren begonnen en dat we het uit hadden, niet meer, niet minder.

Ik begon vrijdag in dit boek en kon het met moeite weg leggen, maar het moest, pas zondag (gisteren) had ik tijd om het uit te lezen en ik was met stomheid geslagen toen ik het boek uit had, en behalve dat had ik direct de neiging om het boek te herlezen, nogmaals alles de revue te laten passeren, kijken of ik iets anders zou lezen.

Memento Mori heeft als vertrekpunt de dood van ex-advocaat Bram Zeegers, de man die onder verdachte omstandigheden overleed in zijn huis aan de Lairessestraat in Amsterdam. Een week voor zijn overlijden heeft hij een getuigenis afgelegd tegen Willem Holleeder en hij was bovendien bevriend met Willem Endstra, de vastgoedmagnaat die in 2004 geliquideerd is. Jolka volgde alle berichtgeving destijds op de voet en zij begon e.e.a. te reconstrueren, wat als……..

Mark Leenders leidt het leven van een snelle advocaat, door een bizar voorval ontmoet hij Hanna, de liefde van zijn leven. Bij haar voelt hij zich thuis, de liefde tussen hen is puur en vol overgave. Mark is getuige van een moord en besluit na het afgeven van een volledige verklaring getuigenbescherming te weigeren, met alle gevolgen van dien.

Memento Mori leest als fictie, ook al weet je dat het versmolten is met non-fictie, de feiten zijn bekend en toch voorzie je niet wat er gebeurt. Wat ik fijn vond was dat de 2 verhaallijnen, met een verschil van 10 jaar in 2 verschillende lettertypes waren gedrukt, op die manier merkte je vanzelf dat je vooruit in de tijd ging of juist achteruit, waardoor je je als lezer goed op het verhaal kon blijven concentreren. Het verhaal wordt steeds vanuit een wisselend perspectief verteld tot alles, langzaamaan, wordt samengevoegd richting het einde met een volstrekt onverwachte en spannende ontknoping. Het boek liet mij onthutst achter…….. onthutst was trouwens niet de enige emotie die ik voelde tijdens het lezen, soms werd mijn keel dichtgeknepen en ontnam het mij de adem of liet het mij juist hardop zuchten.

De sterren

4 / 5 sterren, ik heb genoten, Jolka heeft een geloofwaardige thriller afgeleverd en heeft laten zien dat zij kan doseren, vormen en goed weet hoe zij emotie kan overbrengen. Memento Mori: bloedstollend en adembenemend en zeker een aanrader als je net als ik niet van thrillers houdt, maar uiteraard is Memento Mori vooral ook een aanrader als je wél van thrillers houdt 😉

Dit is de eerste thriller die ik las voor de Thrillerweken. Ben jij benieuwd wat mijn collega boekenblogger Christina van Christina’s boekenhoekje van dit Memento Mori van Jolka vond: klik.

 

Sandra

 

Memento Mori van Jolka heb ik ontvangen van Uitgever LetterRijn. Het feit dat ik dit boek gratis van de uitgever heb ontvangen beïnvloedt mijn mening over dit boek op geen enkele wijze. Graag wil ik Uitgever LetterRijn hartelijk danken voor dit boek.

 

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Sandra leest

🔹bejubelt literatuur van Nederlandse en Vlaamse auteurs op haar boekenblog 🔸Boudewijn Büch 🔹 initiatiefnemer van ‘Maand van de klassieker’ (augustus)

10 gedachten over “Mijn boekrecensie van Memento Mori van Jolka”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s