Mijn eerste indruk van “S”, een uniek boek; laag voor laag afpellen en dan…..

Standaard

Toen ik een week of twee geleden een tweet van collega boekenblogger Jenny over het boek “S” voorbij zag komen, was ik gelijk geïntrigeerd en wist ik na het zien van een you tube filmpje, dit boek MOET ik hebben. Wat is er nu zo speciaal aan dit boek?

S3
Filmregisseur J.J. Abrams, heeft de aanzet tot dit boek gezet, hij regisseerde tv series als  Lost en Fringe dus is een boek als “S” in mijn ogen een logisch vervolg daarop. Doug Dorst heeft het aangedurfd om het boek te schrijven en hoe, het boek is nu al een enorme hit in Amerika en hopelijk volgt Nederland snel!

Behalve dat dit boek een hoog “hebben hebben” gehalte heeft voor mij was er nog een reden waarom ik het kocht, herinner jij je de tv serie Twin Peaks nog uit de jaren 90? Dat ongrijpbare, de verwarring en de noodzaak om al je zintuigen te gebruiken om het verhaal te kunnen bevatten? Dat is precies wat dit boek met mij deed en ach ja, laat ik maar eerlijk zijn, natuurlijk leek mij dit ook een geweldig boek om met jou te delen!

Maar goed, terug naar de reden van deze blogpost: wat is mijn eerste indruk van “S”? Voldoet het aan mijn verwachting?

Verpakking boek

Het boek zit in folie in een zwarte verzegelde cassette, een prachtige verpakking, het voedt het mysterieuze karakter van het boek.

Het boek an sich

Het boek ziet er prachtig uit, het heeft een harde linnen kaft en ziet eruit als een echt bibliotheekboek, met name door de witte sticker op de rug. Verder ziet het er oud uit. Als ik dit boek bij de bibliotheek tegen zou komen, zou ik het overslaan omdat het er oud uit ziet, gele bladzijdes heeft en een beetje beduimeld is, nee dank je, geen interesse.

De inhoud van het boek

In één woord: fantastisch! Sla het boek open en je valt van de ene verbazing in de andere. Op de eerste pagina staat met rode letters (als van een stempel) “uitleenexemplaar”, achter in het boek zit een bibliotheek stempel “men wordt beleefd verzocht de boeken niet te beschadigen…..” en een uitleenstempel zoals wij deze tot eind jaren 80 hadden in bibliotheekboeken “terugbezorgen op of voor datum laatste dagstempel”.

Het boek telt maar liefst 456 pagina’s, alleen maar tekst en in de kantlijn van de pagina’s zijn allerlei notities geschreven, telkens met een blauwe, rode, zwarte  of groene pen, aanwijzingen maar ook berichten aan iemand, alsof verschillende mensen het boek lenen van de bibliotheek, aantekeningen maken, het boek terugbrengen en daarna begint het weer van voren af aan.

De bijlagen van het boek

Er zitten ontelbaar vele bijlagen in dit boek, van een plattegrond getekend op een echt (!!) servet tot een ansichtkaart waarbij het adres zwart is gemaakt en van een dubbele kaart met (echt lijkend) krantenknipsel tot een telegram, teveel om op te noemen, zeer indrukwekkend!

Conclusie

Ik vind dit boek nu al een aanrader, ondanks dat ik er nog niet echt in ben begonnen (helaas eind augustus pas tijd, recensieboeken gaan voor, maar ik heb wel al een paar pagina’s gelezen). Dit boek heeft zoveel lagen, zoveel diepgang, zoveel dingen die je moet ontdekken voordat je überhaupt begint met het lezen van dit boek, maar ook tijdens het lezen moet je al je zintuigen gebruiken, onderzoeken, laag voor laag afpellen en wie weet moet je het boek daarna nog herlezen?!

S

 

s2

Tips

 • Onderaan deze blogpost staan een aantal you tube filmpjes, hier op kun je zien hoe het mensen raakt als ze het boek in handen krijgen.
 • Dit is geen boek dat je meeneemt in de trein, je leest het eerder thuis aan tafel met de bijlagen openvouwen.
 • Op Twitter gaf iemand mij de tip om de bijlages eruit te halen, te nummeren (met een post it uiteraard, niet met pen) en deze er dan tijdens het lezen bij te pakken.
 • Deze website (klik) is een aanrader, hier wordt verteld hoe je het beste kunt beginnen en tips en tricks tijdens het lezen, wees niet bang, zij hebben geen spoilers geplaatst.
 • Op mijn Facebookpagina heb ik een album aangemaakt met diverse foto’s van dit boek: klik, deze zal ik van tijd tot tijd bijwerken.
 • Het boek kost € 30,00, een fors bedrag voor een boek, bedenk wel dat je dit boek niet in één dag uitleest, dit boek gaat je dagenlang leesplezier geven en het staat prachtig in de boekenkast, typisch zo’n boek dat je na jaren nog uit de boekenkast pakt om het nogmaals te bekijken. Duur, ja maar zijn geld dubbel en dwars waard wat mij betreft.
 • Collega boekenblogger Jenny heeft ook een eerste indruk artikel geschreven: zie hier (klik) haar artikel.
 • Een goed interview van The New Yorker met J.J. Abrams en Doug Dorst (klik)
 • Dit boek leest als een gelaagde literaire puzzel, lees jij liever romans waarbij je je niet hoeft in te spannen, sla dit boek dan over.

Tot zover mijn eerste indruk, wat ik hierboven al schreef, ik heb helaas nog geen tijd om het boek te lezen maar zodra ik erin begin zal ik er over twitteren en berichtjes op mijn Facebookpagina plaatsen. Mijn recensie zal dus op zijn vroegst in september online komen, nog even geduld alsjeblieft.

Vertel, is dit boek iets voor jou, keek jij ook graag naar series als Lost en Twin Peaks?

Tot snel!

 

Sandra

 

 

Advertenties

20 gedachtes over “Mijn eerste indruk van “S”, een uniek boek; laag voor laag afpellen en dan…..

 1. Bedankt voor je leuke eerste indruk. Het boek was mij ook al opgevallen en staat bij mij hoog op de verlanglijst. Heerlijk een “puzzelboek”. Want dat lijkt het mij. Echt een uitdaging.

  Like

 2. Het ziet er echt heel mooi/bijzonder uit! Ik ben nog altijd aan het twijfelen, want 30 euro vind ik toch echt wel veel voor een boek…

  Like

 3. Ik had in november vorig jaar de engelstalige versie aangeschaft toen ik de eerste impressies op internet zag. Ben er nu halverwege in en het is inderdaad een puzzelboek van jewelste. Om de zoveel tijd lees ik weer een hoofdstuk (en moet dan vaak ook weer een stuk terugbladeren om na te gaan hoe alles ook alweer in elkaar steekt). Maar nog vaker zit ik er gewoon maar wat doorheen te bladeren en te genieten van al dat geschrijf in de kantlijn en al die geweldige bijlages. Ik ben er nog steeds helemaal blij mee.

  Like

 4. Pingback: Vakantieboeken |
 5. Ik kom hier via de blog van Sue (Boekenz) en nu ik de reacties zie, voel ik me geroepen om ook te reageren en te melden dat het verhaal mij absoluut niet tegenviel. Het echte verhaal (in het boek dus) is een soort magisch-realistisch avontuur, het kantlijnverhaal (van Eric en Jen) een detective en een liefdesverhaal. Ik vond ze allebei super.

  Like

Reacties zijn gesloten.